lakberendező studio
Drága vs. Olcsó

Meglátni, és megszeretni... Biztosan sokunknak ismerős ez az érzés. Könnyű beleszeretni egy neves dizájncég katalógusában látott enteriőrbe, de nem mindenki tud, vagy akar annyit költeni a lakására, amennyibe ezek a termékek kerülnek...

Bővebben...

Kérdezz - Felelek

Tanácstalan, hogyan alakítsa át lakását? Nem tudja, milyen színekkel, kiegészítőkkel dob- hatná fel megunt bútorait? Szüksége lenne néhány ötletre?

Írjon nekünk...

"... Az ember is csak egy helyen van otthon..."
(Gárdonyi G.)
BEMUTATKOZÁS
GALÉRIA
SZOLGÁLTATÁSOK, ÁRAK
PARTNEREK
KAPCSOLAT

Tanácstalan, hogyan alakítsa át lakását? Nem tudja, milyen színekkel, kiegészítőkkel dobhatná fel megunt bútorait? Szüksége lenne néhány ötletre?

Írjon nekünk...

 

Válogatások olvasóink megkereséseiből

1. Panellakás, ahogy mi szeretnénk... - bővebben

2. Plusz egy szoba... - bővebben

3. Minimal kicsiben... - bővebben

4. Függöny másként... - bővebben

 

Panellakás, ahogy mi szeretnénk.

...Panellakásunk átalakítását tervezzük. Szeretünk itt élni, mert minden közel van, jó a közlekedés, és sok a zöld terület is, valamint a közelmúltban szigetelték, felújították a házunkat, ezért nem akarunk elköltözni. De idejét múltnak érezzük a lakásunkat. Olyan lakásban szeretnénk élni, amely belülről nem emlékeztet arra, hogy panelben lakunk, ahová jó belépni, és minden igényünket kiszolgálja. ...

Sorozatunk első részében egy panellakással kapcsolatos levelet választottam, mivel kerületünkben nagyon sokan élnek ilyen lakásban. panel_eredeti_alaprajzA legtöbbjük elérte azt a kort, amikor már aktuálissá válik a felújítás. Ilyenkor felmerül a kérdés, hogyan, és mit lehet bontani, átalakítani a lakáson belül. Ezekben a házakban a vékonyabb válaszfalak is szerepet játszanak a teherviselésben, ezért fontos, hogy minden esetben, a legkisebb falbontás előtt is statikus szakértő véleményét kell kikérni.

Mivel a betonvágás nem olcsó mulatság, csak akkor ajánlom, ha a meglévő helyiségek átszervezésével sem érhető el a lakók igényeihez igazodó lakótér.

panel_uj_alaprajzNéhány válaszfal áthelyezésével azonban mindkét gyereknek lehet saját kis kuckója, a családnak pedig egy tágas, modern nappalija jól használható konyhával és étkezővel. A fürdő méretét megdupláztam, így kényelmesen elfér benne a nagy kád mellett egy dupla mosdós pult, ami alá esztétikusan elrejthető a mosógép. Az előszobában, és a hálóból leválasztott gardróbban pedig sok-sok tárolóhely alakítható ki. Így a sok elaprózott helyiségből, szűk folyosókból egy modern, tágas, jól élhető otthon alakítható ki.

 

Plusz egy szoba.

...2 iskolás fiunk hamarosan kistestvért kap. A szobák két gyereknek kicsik, ezért szeretnénk kialakítani még egy szobát. ...

Bea arra kért, segítsek, hogyan tudnák a rendelkezésre álló 82 m2-es házikót úgy átalakítani, hogy a mostani 3 hálószoba helyett 4 legyen, és a lakás a család igényeit a lehető legjobban kiszolgálja. eredeti_alaprajz A házat kettéosztja a középen futó főfal. Ennek megbontása nagy munkával, és anyagi ráfordítással járna, ezért ebben az esetben ez nem jöhet szóba. Így sajnos a meglehetősen nagy, és kihasználatlan folyosó is megmarad.

A két nagyfiú szobája közötti válaszfalat kibontjuk, és helyette úgy falazunk, hogy mind a két szobában legyen hely egy-egy mennyezetig beépített gardróbszekrénynek. Ezek a szekrények gyakorlatilag mindent elnyelnek. Ha okosan megtervezzük a belsejét, lesz bőven hely a ruháknak, tanszereknek, játékoknak, könyveknek. Ezen kívül a szobákban elfér egy-egy ágy (ha galériaágyat választunk, alatta egy kis olvasókuckó is kialakítható babzsákokkal, párnákkal), és egy-egy akkora íróasztal, aminél már kényelmesen lehet tanulni, dolgozni. gyerekszoba Az íróasztalok fölé tehetünk nyitott polcokat a könyveknek, dísztárgyaknak. Ahhoz, hogy a pici szobák ne legyenek zsúfoltak, válasszunk világos alapszíneket a falra, és a gardrób ajtajára. A bútorok, textilek, és a kiegészítők színének kiválasztását bízzuk a szoba gazdájára, az ő egyéniségét kell, hogy tükrözze.

A folyosó másik oldalán lévő szobát rendeztem be a kistesó számára. A babának eleinte csupán egy kiságyra, egy pelenkázó komódra, és egy szekrényre van szüksége, amiben a ruháit és egyéb dolgait tároljuk. A szobában helyet kapott egy fotel is, ami eleinte a szoptatást teszi kényelmesebbé, később pedig meseolvasásra, képeskönyv nézegetésre használható. Ha okosan, és előrelátóan válogatjuk össze a bútorokat, később elég egy picit átrendezni a meglévő bútorokkal a szobát, és csak az ágyat kell lecserélni, és egy íróasztalt készíttetni a rendelkezésre álló helyre.

A fürdőszobát és a WC-t összenyitottam azért, mert jelenleg szűkös, és nem lehet praktikusan, jól használhatóan berendezni. Az igaz, hogy az új tervek szerint nincs külön WC, de van egy tágas fürdőszoba, amiben helyet kap egy duplamosdós pult, aminek a szekrényében elfér a család összes piperéje. A fürdőkád mellé beraktam egy szekrénybe a mosógépet, mellette is nagyon sok tárolóhelyet nyertem, a törölközőknek, tisztítószereknek. És, ami nagyon fontos, a WC mellé befér egy bidé is. Egy parapetfalat építünk a mosdó és a WC, bidé mögé, így a szerelvényeket nem kell a falba bevésni, a fal mögött egyszerűen elvezethetőek.

A ház másik oldalán egy meglehetősen fantáziátlan, és praktikusan nehezen berendezhető tér volt, ami helyet adott a konyhának, étkezőnek, és nappalinak is. Csak ebből a térből lehetett a negyedik szobát leválasztani. Mivel összesen három ablak van, úgy kellett megoldanom, hogy lehetőleg minden helyiségbe jusson egy. A konyha helye is adott volt a gépészet miatt. Ezért a helyiség középső részét választottam az új szobának. Az 5,5 méter hosszú fal tökéletes választás a konyhabútor számára, ez már bőven kiszolgálja az öttagú családot. A két állószekrényben kap helyet a hűtő, a sütő és a mikró, az ablak másik oldalán pedig a felsőszekrények rengeteg helyet biztosítanak a konyhai tárgyaknak. A konyha elé egy hatszemélyes (bővíthető) étkezőasztalt terveztem, mellette még bőven van hely a közlekedésre.

Az új szobában kap helyet a szülők hálója. A pici szobában épp elfér az ágy, és egy gardrób.

alaprajz

A helyiség másik oldalán kapott helyet a kicsi, de praktikus, kényelmes nappali. A nagy sarokülőn az egész család elfér, a TV-t pedig ha a szemközti sarokba tesszük, elegendő távolság lesz, hogy ne bántsa a szemüket. Az egész falat bebútorozhatjuk. 3 méternyi könyvespolcot terveztem, amire nagyon sok könyvet tehetünk, és ha egy-egy részét zártra csináljuk, bármit tárolhatunk benne. A sarokba alacsony bútort terveztem, ettől tágasabbnak, világosabbnak hat a nappali.

Általánosságban elmondható a lakásról, hogy ha világos színeket alkalmazunk, törekszünk az egységes szín, és anyaghasználatra, és egyedileg gyártott bútorokkal kihasználunk minden centimétert, akkor a pici terek ellenére egy esztétikus, otthonos, és ami a legfontosabb, praktikus otthont teremthetünk 82 m2-en egy öttagú családnak.

 

Minimal kicsiben.

...nagyon tetszenek a minimalista lakások, de félek, hogy a mi 65 m2-es lakásunkban nem mutatna jól...

Valóban, a klasszikus minimal dizájn kifejezetten helyigényes, de ez nem jelenti azt, hogy kisebb térben ne működhetne, mivel a stílusra jellemző anyagok, formák és színek kifejezetten alkalmasak arra, hogy a tereket optikailag tágasabbnak mutassák. minimalA kevés, szinte lebegő bútor, a mérnöki pontossággal kiszámított arányok, az egyszerűség, a ritmusosság, a szimmetria mind ezt szolgálják. A minimalizmus elsődleges színe a fehér. Ha a falakat fehérre festjük, a kicsi lakások is tágasak, világosak lesznek. Emellé natúr színeket, barnákat, bézseket, vagy a sötét-világos kontrasztra építve feketét használjunk. Egy minimal lakásban nagyon fontos az anyagválasztás, mivel a nagy felületek egyhangúságát, merevségét a fa, kő természetes mintázata, egy erős kontrasztszín, vagy a felületek struktúrája oldja. Ha a nagy gardróbokat, okos rejtett tárolókat magasfényű, vagy színes üvegajtóval látjuk el, amellett, hogy minden elrejthető bennük, a fényes felületükön visszaverődik, játszik a fény, ettől szinte duplájára nő a tér. Tehát jól átgondoltan, okosan megtervezve kicsi lakásban is bátran alkalmazható a minimal stílus.

 

Függöny másként.

...Kicsi lakásunk van, kicsi nappalival. A kanapét csak egy helyre tudjuk tenni, az ablak alá. Viszont nem tetszik, ha a függöny rálóg a kanapéra. Milyen megoldást javasol? ...

Kis lakásokban gyakori probléma, hogy muszáj az ablak alatti területet is bútorozásra használni. Ebben az esetben nem a legjobb választás a hagyományos, ráncolt függönyözést alkalmazni. Szerencsére a függöny szaküzletek kínálnak egyéb megoldásokat is. Ahol csak rövid függöny jöhet szóba, felöltöztethetjük az ablakokat lapfüggönnyel, római rolóval, vagy a ma nagyon divatos spagetti függönnyel, spagetti szalagfüggönnyel.

Lapfüggöny

Ha kanapét helyezünk az ablak alá, praktikus, és esztétikus a lapfüggöny. Elég 10 cm-t elhúznunk a faltól a kanapét, abban elfér a kettő vagy három sínes rendszer fényáteresztő-, és sötétítő függönnyel. A panelek szélessége változó lehet, de 60 cm alatt nem ajánlott. A panelszélességekkel, anyagok és színek variálásával mozgalmassá tehető az enteriőr. Fényáteresztő és sötétítő anyagok használatával a lapfüggöny betölti a hagyományos függöny minden funkcióját, amellett, hogy a lágyabb textilek melegséget visznek a mai modern otthonokba. Ezeket a függönyöket tépőzárral rögzítik a sínhez, és varráskor egy kis súlylapot helyeznek az aljába, ami biztosítja a panelek feszességét, merevségét. A mosásuk is nagyon egyszerű, mivel csupán le kell fejteni a tépőzárt, ki kell csúsztatni a súlylapot, és már mehet is a mosógépbe. A lapfüggöny gyűjtéséhez hely kell, ezért fontos, hogy legyen az ablak két oldalán legalább egy-egy panelnyi szabad felület, ahová a paneleket elhúzhatjuk, amikor az ablakhoz hozzá akarunk férni, vagy a sötétítőt el akarjuk húzni. Nagyon változatos anyagokból készülhet, pl. textil, roletta vászon, papír, vagy akár trópusi fa, ezért felhasználása is igen széleskörű. Bátran használhatjuk térelválasztó elemként is. Körülbelül ugyanannyiba kerül, mint a hagyományos függönyözés, mert bár a sínrendszere egy kicsit drágább, de az anyagszükséglete nagyon takarékos, mivel nem kell redőzni. Mozgathatjuk kézzel, zsinórral, vagy akár motorral is. Amikor lapfüggönyt említek, sokan az ismert áruházakban kapható egyen lapfüggönyökre gondolnak, pedig szinte bármelyik függönyanyagból megvarrható, így nem kell lemondanunk a csodaszép, otthonunkba illő fényáteresztők és dekorok használatáról.

lapfuggony1lapfuggony2lapfuggony3

Római roló

Egyre népszerűbb függönyözési mód a római roló, mivel bármilyen enteriőrbe bátran beilleszthető, a stílust a textil anyaga, mintája határozza meg. A római roló más függönyözési módokkal ellentétben nem vízszintesen, hanem függőlegesen mozog. Amikor leengedjük, képszerűen kisimul az ablak előtt, felhúzva pedig egyenletes, feszes redőkbe rendeződik a belevarrt merevítő pálcáknak köszönhetően. Csak akkor válasszuk ezt a függönyözési módot, ha van elég hely az ablak fölött, ahová a rolót felhúzva elfér az anyag, máskülönben nem tudjuk azt kinyitni. Bármilyen függönyanyagból elkészíthető, sötétítő és fényáteresztő anyagból egyaránt, és találkozhatunk bambuszból, vagy fából készült római rolóval is. Mozgatása történhet egyszerű felhúzós, vagy gyöngyzsinóros szerkezettel. A szerkezetek kiválasztásánál hallgassunk a szakértőkre, ugyanis az anyag súlya nagyban befolyásolja, hogy melyiket érdemes alkalmazni. Mosása egyszerű, erős tépőzárral van rögzítve a szerkezet felső részéhez, ezt kell csupán lefejteni.

romairolo1romairolo2romairolo3

Spagetti függöny

A spagetti függönyt használhatjuk ablakra, és térelválasztónak egyaránt. Egyszerű, letisztult formájával leginkább a modern, és minimal lakásokban mutat. Rengeteg módon használhatjuk, ráncolva, ráncolás nélkül, lapfüggöny sínre rögzítve, és a legújabb trend szerint a spagetti szalagfüggönyként. Ez ötvözi a spagetti függöny szépségét a szalagfüggöny praktikusságával. Izgalmas hatásokat érhetünk el, ha az alumínium sínrendszert különböző formájúra hajlíttatjuk. Mozgatása történhet kézzel, vagy zsinóros megoldással. A mosástól sem kell megijedni, nem fognak a szálak összecsomósodni, ha mosózsákban mossuk, majd felakasztva szárítjuk, hogy a szálak ki tudjanak egyenesedni.

spagetti1spagetti2spagetti4

A képeket a Vesta Enterior Kft biztosította. wwww.vestahome.hu

© 2009 Copyright ViVECO Home - minden jog fenntartva
Cím: H-1173 Bp, Marabu u. 37. Tel.: +36-20-916-0725 Fax.: +36-1-253-8050